Tag verden med hjem – når danske og tyske børnehavebørn mødes

Se videoen forneden

Børnehaverne Kastanienhof i Ostholstein og Tryllefløjten i Søllested har samarbejdet gennem tre år i et kultKIT-projekt og har flere gange besøgt hinanden – både med og uden forældre. I dag er det de tyske børn, der er på besøg i Danmark – uden forældre. kultKITs reporter Freya Anduin var med til mødet.

Børnene fra Kastanienhof ankommer i minibus, og de kender vejen gennem børnehaven til deres danske venner. Sprog er ingen hindring. De leger med hinanden uden videre – uden at behøve nogen til at igangsætte eller forklare. Det er bare ’dagligdag’ og viser, at 5-6-års alderen er et godt sted at lære sprog uden barrierer. Man leger, synger, hygger sig, og så længe ingen gør et stort nummer ud af det, fungerer det bare.

Der bliver hygget med danske og tyske sange, som alle børnene har øvet sig på hver for sig. Måske det danske kor er lidt spagt, for mange børn er lige startet i børnehaveklasse, så en stor del af dem, der ellers har været med i projektet, er her ikke længere. Men det går fint endda.

Børnene viser vejen

Pædagogernes nabosprogskompetencer er ikke på et professionelt niveau, men det gør ikke noget. Samarbejdet fungerer fint, og børnene er ubekymrede.

Når man bare kigger på – og indimellem lige bliver nødt til at hjælpe med at finde den rette størrelse prinsessekjole – kan man ikke lade være med at blive begejstret. Her er hyggeligt, børnene leger godt, de oplever ingen sprogvanskeligheder, ingen dem-og-os. Man kan ikke af noget som helst se, hvem der er hvem i flokken.

Et positivt samarbejde

Begge børnehaver har været glade for samarbejdet, hvor der har været god kemi fra dag et. Pia Mortensen fra Tryllefløjten fortæller, at det har været spændende at lære om børnehavepraksis i Tyskland, og det udviklende i, at børnene ser noget udover det sædvanlige: ’De kan opleve verden, opleve en anden kultur – og kan bruge det til at blive endnu klogere på nogle ting og begynde at forstå nogle andre ting.’ Noget som er helt i overensstemmelse med Pias eget motto gennem et langt pædagogliv: ’Det er så vigtigt at tage børn og pædagoger ud i verden, så de kan tage verden med hjem.’

Et godt udgangspunkt

Hvis det dansk-tyske samarbejde over Femern Bælt skal fungere endnu bedre, så er det et rigtigt godt sted at starte med at få børn til at mødes.

Børnene tænker ikke i ’svært’ eller fremmedsprog eller andre af de bremseklodser, vi som voksne slæber rundt på. De kan bruge deres umiddelbarhed til at tage venskaber med videre, bygge på et funktionelt sprogligt fundament, der føles trygt og kendt. Som unge vil børnene kunne vælge blandt uddannelser på begge sider af bæltet, og få langt større jobmuligheder. Der er så meget mere at vælge imellem, hvis man vant til at færdes og føler sig hjemme på begge sider af Østersøen.

Et fantastisk eksempel

Samarbejdet mellem børnehaverne er lige efter kultKITs ånd og Lolland Kommunes kultur- og fritidspolitik, hvor der lægges vægt på det internationale samarbejde over Femern Bælt.

’Jeg håber, at børnehavesamarbejdet kommer til at leve længe, fordi det er et rigtigt godt eksempel på tankerne bag kultKIT, som kommunen ønsker at være en del af, og som indgår i vores børne- og fritidspolitik ,’ oplyser kultur- og fritidskonsulent Louise Boye Moe, der koordinerer kultKITs aktiviteter på Lolland.  Børnehavesamarbejdet er et fantastisk eksempel på, hvad man kan opnå, når deltagerne går ind i det med liv og sjæl.’

Din lokale børnehave har også mulighed for at tage verden med hjem, eller i det mindste et stykke af nabolandet. Kontakt kultKIT på www.kultkit.eu– og hør mere om hvordan man kan være med i kultKITs børnehavesamarbejde. Der er ingen krav til medfinansiering, og de sangbøger og sproghæfter, som børnehaverne bruger, er lette at få fat i. Hurtigere end du tror, kan du være med til at oprette en dansk-tysk sandkasse til stor fornøjelse for en flok nysgerrige børnehavebørn.

 

Skrevet af: Freya Anduin

Fotos: Freya Anduin

Forældrene har givet tilladelse til anvendelse af fotos.

 

Author: admin