Rejsebrev: Med KultKit til Tyskland

Skrevet af Vilma, Maja R, Emilie og Karolin, 8.D, Nymarkskolen, Svendborg

 

Vi ankom tirsdag, 3. december, eftermiddag, hvor vi blev mødt af 7 elever fra Holstentor Gemeinschaftsschule i Lübeck. Vi blev meget forbløffet over at se de tyske elever kom til togstationen for at tage imod os. For det havde vi ikke forventet. De fulgte os hen til det vandrerhjem vi skulle bo på, de næste fire dage.

Om aftenen gik vi ud for at spise. Dér mødte vi også en meget tysk kultur med mennesker der hele tiden takkede og i det hele taget var meget høflige over for os, selvom vi kun er børn. Onsdag, den 4. december, besøgte vi Holstentor Gemeinschaftsschule, og vi præsenterede os for hinanden. De danske elever på tysk, og de tyske elever på dansk. Det var ret morsomt for begge parter at høre eleverne fra det modsatte land forsøge at tale et fremmedsprog.

Sprog på kryds og tværs

På kryds og tværs, blev der lavet præsentationer af kulturforskellene mellem de to lande. Præsentationerne handlede om alt lige fra juletraditioner, skoler, byen og idealer. Igen blev præsentationerne præsenteret på ens fremmedsprog. Efter vores præsentationer gik vi ned i kantinen på skolen for at spise frokost. Den tyske frokost bestod af meget saltet spinat, ravioli og en yoghurt til “dessert”.

Da vi havde fortæret frokosten, fulgtes vi ned i byen med tyskerne. Vi blev delt ind i mindre grupper, hvor de tyske elever fulgte os rundt i Lübeck. Vi fik oplevet julemarkedet i al dens pragt. En masse lys og julepynt overalt i Lübeck.

Efter vi havde været rundt for at se byen, var vi mætte af indtryk. Vi sagde på gensyn til de tyske elever og fandt et sted for os selv, hvor vi kunne spise aftensmad.

Tjenere i habit og skrigende skoleelever

Næste dag, torsdag den 5. december, mødtes vi atter med tyskerne på Café Niederegger. Vi fik marcipankage, Nusstorte og varm kakao. Det var tydeligt at se på vores tyske venner, at Café Niederegger, var et meget fint sted. Tjenerne gik alle i fine jakkesæt, og bordene var meget fint dækket op.

Efter vi havde spist færdigt, fulgte en mand, os op til marcipanmuseet. Vi så flotte skulpturer og bygninger lavet af marcipan. Vi så også, hvordan marcipan blev lavet. Langt de fleste af os, var meget imponeret over de flotte kager og skulpturer marcipan kunne bruges til.

Da vi var færdige med at høre om den søde marcipan, blev vi endnu en gang delt ind i små grupper. Danskere blandet med tyskere. Alle grupper fik udleveret en opgave, som vi i fællesskab skulle løse. Hver gang vi havde løst en opgave, skulle vi tage et gruppebillede. Endnu engang blev vi mindet om, at der var stor forskel på de tyske elever og os. Tyskerne gik og skreg lidt, når det passede dem. Det viste sig også at vores normale gå-tempo, var en del hurtigere end tyskernes.

En restaurant for os selv

Da foto safarien var afsluttet, var vi på kanalrundfart. Der så vi nogle flotte sider af byen.  Efter kanalrundfarten gik vi lidt hver for sig, og så mødtes vi med de tyske elever igen ved fem-tiden ude foran en biograf. I biografen lagde vi mærke til at deres popcorn ikke var med salt, men med sukker i stedet. De smagte godt, men det blev meget hurtig vammelt. En anden ting vi lagde mærke til var, at inden filmen begyndte var der ret lange reklamer, og så pludselig blev lyset tændt og en mand kom gående ind og solgte is. Det er jo ikke noget vi har i Danmark, så det var ret anderledes men sjovt. Vi så Frost 2 på tysk, den var ret god, men på nogle punkter svær at forstå.

Vores sidste aften spiste vi aftensmad på en asiatisk restaurant. De fleste var mættet, både af biografens mad, men også af dagens oplevelser. Da maden kom ind, begyndte sulten dog at melde sig. Personalet på restauranten havde lukket hele beværtningen på grund af at vi kom. Det var vi meget beærede over, men det ville nu også have været lidt ærgerligt, hvis de ikke havde.

Bedre end en bog

Næste dag, fredag den 6. december, da vi vågnede, stod den på oprydning og pakning. Også var vi ellers på vej til banegården, og turen gik hjemad. Fordi at det var Sankt Nikolaus Tag var der nogle der delte chokolade ud i Banegården.

Alt i alt synes vi det har været en super hyggelig og spændende tur. Det var fedt at komme ud af huset og opleve den tyske kultur. Man lærer mere af det, end at sidde i klasseværelset og læse i en bog.

 

 

 

Author: Jens Høvsgaard