Tyske foreninger og sportsfolk kan hente nyttig viden om dansk foreningskultur, og unge danskere på kanten af samfundet får en chance for at komme på ret køl. Det er blot et par af gevinsterne ved et måske kommende KultKIT-projekt, mener initiativtageren til projektet.
Da KultKIT og Vordingborg kommune torsdag i den forgangne uge inviterede til informationsmøde på rådhuset i gåsetårnsbyen, havde Kent Hansen, der er næstformand i den lokale bokseklub, egentlig ikke tid til at deltage. Dagen efter ville unge boksere af begge køn fra Danmark og resten af Norden valfarte til byen for at deltage i en tredages træningscamp, og inden ankomsten var der mange praktiske ting at se til for næstformanden. Alligevel gav han sig tid til mødet på rådhuset.
– Det var simpelthen for stor en chance at misse, siger han og fortæller, at han indtil for ganske nylig intet anede om KultKIT, og om den økonomiske støtte til dansk-tyske kultur- og sportsarrangementer, programmet åbner mulighed for.
– Hvis jeg bare havde kendt til det for et par måneder siden, så kunne vi også have inviteret unge boksere fra Tyskland med til den aktuelle træningscamp. Vi ved, at mange gerne vil deltage, men udgifterne til transport og forplejning forhindrer dem i at være med.
Tyskere og danskere kan lære af hinanden
Det er ikke kun på grund af den økonomiske håndsrækning fra KultKIT, at klubben i Vordingborg gerne vil have besøg af tyske boksere i alderen fra 10 til 18 år. Fra et lignende projekt i Felsted i Sønderjylland ved Kent Hansen, at det kan være særdeles udbytterigt, når der både er danske og tyske boksere på kampprogrammet. Foreningskulturen i Tyskland er meget forskellig fra den, vi kender til i Danmark, hvor kommunale tilskud og indtægter fra frivilligt arbejde er med til at danne fundament for mange af klubbernes aktiviteter. Den form kender man ikke til i Tyskland, hvor det derfor ofte kan være en ganske kostbar affære at være medlem af en sportsklub.
– Tyskland og de tyske klubledere kan lære en del af vores måde at drive klub på. Til gengæld kan vores unge i den grad lære af den måde, der trænes på i Tyskland, siger Kent Hansen og fortæller, at en stor del af de unge, der opsøger landets bokseklubber, ofte kommer fra ressourcesvage hjem eller har en anden etnisk familiebaggrund end dansk, og at mange af dem har problemer med at holde sig på den rigtige side af loven.
– Når de får lov til at træne sammen med unge tyskere og deres trænere, så lærer de om respekt og disciplin. I de tyske klubber siger man De til sin træner, og der er ikke noget med at springe over, hvor gærdet er lavest.
Selv om Kent Hansen ikke ønsker at indføre en lige så formel tiltaleform og stram disciplin i de danske klubber, så mener han alligevel, at en mere seriøs tilgang til boksesporten og fastere rammer, som den de unge boksere oplever i mødet med jævnaldrende tyske atleter, kan være til gavn for unge med problemer eller et misbrug.
– Hvis vi kan få dem til at holde sig væk fra gaden og kriminalitet og i stedet være seriøse med deres træning, så vil fremtiden tegne meget lysere, både for dem selv og for dansk boksning, siger han.
KultKIT er med i ringhjørnet
På mødet i Vordingborg, hvor omkring tredive interesserede var mødt op for at høre om støttemuligheder til nye dansk-tyske projekter, kunne man også møde Danny Paulsen, der i et oplæg øste ud af de erfaringer, han og Fladså Håndboldklubs U-16 piger havde høstet i KultKIT-samarbejdet mellem den sydsjællandske håndboldklub og HSG Holsteinischen Schweiz fra Malente i Slesvig-Holsten.
Kent Hansen benyttede lejligheden til at få en snak med Danny Paulsen, og da han havde hørt nærmere om det grænseoverskridende sportssamarbejde, var han ikke i tvivl om, at so ein Ding müssen wir auch haben i Vordingborg Bokseklub. Næste skridt bliver derfor at lave en projektbeskrivelse, og her står Mai Brøndsted fra KultKITs partnerbørs klar med den fornødne assistance.
– Jeg og min kollega på den tyske side vil meget gerne bistå med hjælp til både projektbeskrivelse, ansøgning og matchmaking med bokseklubber i Tyskland. Vi kan også finansiere et forberedende møde mellem Vordingborg Bokseklub og eventuelle tyske partnere, siger hun og fortæller, at hun mener, at projektet vil kunne realiseres meget hurtigt. Det sidste glæder i den grad Kent Hansen.
– Det lyder jo helt fantastisk. Vi er klar med alt det praktiske og kan få det hele op at stå, så vi kan invitere tyske sportsfolk med i træningscamp i Vordingborg allerede til februar næste år, siger han.