Sønderjysk kaffebord, soppetur i den tyske del af Vadehavet, grænseløb og besøg på Historiecenter Dybbøl Banke.
Der er i bogstaveligste forstand lagt op til grænseoverskridene aktiviteter og oplevelser i anden uge af juli, hvor 50 unge fra Frivilligt Drenge- og Pigeforbund, FDF, i Næstved og Flensborg planlægger at tage på fælles sommerlejr i Tarp, 12 kilometer syd for Flensborg.
Men en ligeså grænseoverskridende gæst kan være skyld i, at den kultKIT-finansierede sommerlejr må udskydes eller i værste fald aflyses.
Det fortæller en af initiativtagerne til lejren, Rie Kjær Poulsen fra FDF i Næstved.
– Vi følger nøje med i den aktuelle corona-situation og tager stilling til, hvad vi gør i begyndelsen af maj, siger hun.
Hun fortæller også, at havde det handlet om en sommerlejr i Danmark udelukkende for danske børn, så havde der ikke været problemer med at overholde råd og retningslinjer fra regering og sundhedsmyndigheder.
Dansk i en tysk hverdag
De største af børnene, væbnerne og seniorvæbnerne, skal sove i telt og de mindste i hytte, og for begge grupper gælder det, at forsamlingsregler og råd om afstand kan overholdes. Problemet er, at lejren ligger i Tyskland, og at grænsen mellem Danmark og Tyskland indtil videre er lukket.
– Og det grænseoverskridende element er jo netop det, det hele handler om. FDF i Flensborg er en del af det danske mindretal i Tyskland, og i 100-året for genforeningen af Sønderjylland med Danmark er turen en oplagt mulighed for, at vores børn får fortalt historien om de danskere, der endte på den ”forkerte” side af grænsen, siger Rie Kjær Poulsen.
Et andet oplagt plus ved turen er, at børnene fra FDF i Flensborg alle er tosprogede. De taler tysk i deres hverdag og dansk, når de går til FDF. Derfor vil der ikke være sprogbarrierer mellem de danske og tyske børn, og de vil uden problemer kunne fortælle hinanden om livet og dagligdagen i henholdsvis Næstved og Flensborg. En dagligdag, der i visse tilfælde kan være meget forskellig.
– Vi har en socialt meget blandet gruppe børn her i Næstved, og vi synes, at det er dejligt at kunne give dem en oplevelse, som de ellers ikke har mulighed for at få, siger Rie Kjær Poulsen og fortæller, at det var et tilfældigt møde med projektleder Jeppe Cecil Pers fra kultKIT på Foreningernes Dag i Næstved, der satte gang i projektet.
– Jeppe introducerede os for mulighederne, da vi havde drøftet det med vores bagland, begyndte vi planlægge og søge om støtte.
Søg råd hos kultKIT
KultKIT har givet tilsagn om at støtte lejrturen med 10.000 euro, og Jeppe Pers oplyser, at paraplyorganisationen er behjælpelig med råd og vejledning, hvis det bliver nødvendigt at udskyde lejrturen. Det samme gælder for alle andre planlagte kultKIT-arrangementer og møder.
– For at kunne handle i den nuværende situation og forholde sig til den uvished, den giver, har vi udarbejdet en række corona-retningslinjer. Jeg vil derfor opfordre alle projektansvarlige til at kontakte deres lokale kultKIT-rådgiver for at få hjælp og rådgivning, hvis et planlagt arrangement er i fare for at måtte aflyses eller udskydes, siger projektlederen.