Når interregprogrammet kultKIT giver økonomisk støtte til kulturelle arrangementer og møder i Femern Bælt-regionen, sker det i håbet om, at der bliver skabt kontakt og knyttet venskaber mellem de danske og tyske deltagere.
”For kultKIT handler det om at give børn unge og voksne på begge sider af grænsen mulighed for at lære nabolandets sprog og kultur at kende, og det sker bedst, når de mødes omkring en fælles interesse eller med et identisk udgangspunkt,” siger Jeppe Cecil Pers, kultKITs projektleder.
På den nyligt overståede kunstmesse Handi-Art, der blev afholdt over tre dage i Det Gamle Ridehus, på Grønnegades Kaserne i Næstved, handlede det om både fælles interesse og udgangspunkt. Udover at være aktivt udøvende kunstnere var alle deltagere også enten psykisk eller fysisk handicappede.
Kontakten fortsætter efter messen
”Det betød, at man straks følte sig forstået og hjemme blandt de andre udstillere, også selv om vi ofte var nødt til at kommunikere med hinanden med hænder og fødder,” siger kunstmaler Claudia Riemer fra Lübeck.
Se videoen ovenfor.
Hun lider af en depression og deltog sammen med ni andre kunstnere fra aktivitetscentret Die Brücke i Lübeck i messen i Næstved, og allerede på udstillingens første dag fandt hun sammen med danske Dorthe Cramon, som også bruger farver og pensel til at male mørke og depressive tanker bort.
”Det har været fantastisk at tale med Claudia og de andre tyske deltagere, og det er helt sikkert, at vores samtaler skal fortsætte efter udstillingen,” siger hun og fortæller, at der allerede er blevet udvekslet telefonnumre og e-mailadresser.
Allerede til september vil handicappede kunstnere fra Danmark og Tyskland igen få mulighed for at mødes, når Næstved Kunstforening i samarbejde med kultKIT inviterer til kunstmessen Kunst
med Sjæl i Det Gamle Ridehus i Næstved. Der er gratis adgang til udstilling, som holder åbent 26.-27.9. fra klokken 10 til 16.