Kultur · 19 august 2021 · kultKIT

Seniordansere fra Falster og Lübeck mødes

Dansen forbinder folk på tværs af sprog, siger arrangørerne, der har planlagt et dansetræf tirsdag den 24. august.

24 dansere fra Lübeck kommer med bus til Rødby om formiddagen. Her vil de møde 26 dansere fra Væggerløse, Gedser og Nykøbing Falster.
De to danseledere, Gabriele Gronemeyer fra Erlebnis Tanz i Lübeck, og Astrid Johansen fra Dansk Seniordans på Falster havde tidligere mødt hinanden til et internationalt stævne, da Astrid i januar 2020 sendte en mail til Gabriele for at høre, om de skulle arrangere en fælles dansedag.
Gabriele var straks med på ideen, men coronaen har gjort, at arrangementet er blevet udsat gang på gang. Nu skal det være. De to kvinder har klaret hele planlægningen over mail ved hjælp af Google Translate, men de frygter ikke sprogproblemer – og når de mødes ansigt til ansigt, vil Astrid forsøge sig med sit bedste tyske.
– Det er nemmere, når man kan se hinanden, siger hun og tilføjer:
– Dans er på tværs af alle sprog.
De to ledere har planlagt de danse, som både lybækkerne og falstringer kender.
– Det bliver spændende, siger Gabriele og fortæller, at hun hvert år arrangerer udflugter for sine dansere, men det er første gang, at de skal til udlandet.

Gåtur til Dodekalitten
Danserne er fra begyndelsen af 60’erne til over 90.
– Vi håber meget, at nogle af deltagerne til knytte venskabsbånd, og at vi kan arrangere et genbesøg, siger Gabriele. Dansegruppen i Lübeck har eksisteret i 31 år, og enkelte medlemmer har været med i alle 31 år.
Danserne begynder med en fælles udflugt til Maribosøerne og Dodekalitten, inden der er fælles frokost på Lalandia, hvor alle bliver blandet godt. Bagefter skal deltagerne danse i to timer, inden de får en kop kaffe og returnerer hjem.
– Det er vigtigt at møde folk med samme gejst hen over grænsen. Det giver udsyn, siger Astrid Johansen og tilføjer:
– Jeg mener, at det giver meget på kontoen for livskvalitet.
Gabrielle Gronemeyer, der glæder sig meget til at bringe danserne sammen, er enig.
– Dans forbinder alle, siger hun.
kultKIT og Interreg/EU støtter stævnet med 32.000 kroner. Deltagerne giver hver 100 kroner til forplejning.
– Det er virkelig imponerende at opleve den gejst, arrangørerne har. Både for dansen i sig selv og for at mødes. De får tingene til at lykkes, uanset om det er corona eller sproget, der giver udfordringer, siger Katha Qvist, der er kulturkonsulent i Guldborgsund Kommune. Hun tilføjer:
– Og så er der jo det helt fantastiske med seniordansen, at man danser med forskellige partnere i løbet af bare en enkelt dans, så danserne vil i den grad få lejlighed til at interagere – uanset sprogfærdighederne.
Dansen og mødet er i sig selv tiltrængt, siger Katha Qvist og forklarer:
– Det gør ikke noget, at man får sig et grin med på vejen i dansetrinene, når dansk og tysk sprog også blander sig
Seniordans kender man fra 16 europæiske lande samt fra Brasilien og Canada. De danser både standard, latin og lidt folkedans, men på Falster bliver det ikke til meget folkedans.